Jodła balsamiczna (Abies balsamea)

Jodła balsamiczna swoją nazwę zawdzięcza przyjemnemu, balsamicznemu zapachowi igieł. Należy do rodziny sosnowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Północnej. Ma krótkie, płaskie igliwie, które jest ciemnozielone i błyszczące, od spodu z dwoma białymi paskami. Często stosowana jest w ogrodach, parkach oraz terenach zielonych. Jej wolno rosnące, karłowe odmiany polecane są do ogrodów wrzosowiskowych, skalniakach i do uprawy w donicach.

Charakterystyka jodły balsamicznej

  • mrozoodporna
  • ma ładny balsamiczny zapach
  • pozostaje zielona zimą
  • wrażliwa na wahania temperatur
  • źle znosi upał i suszę
  • nie czuje się dobrze w zanieczyszczonym powietrzu
  • lubi częste podlewanie

Pielęgnacja i ochrona

Jodła balsamiczna ma dość wysokie wymagania w stosunku do środowiska. Lubi podłoże gliniaste, żyzne i zasobne, o odczynie kwaśnym. Stanowisko powinno być zaciszne, ciepłe, osłonięte i półcieniste. Dobrym rozwiązaniem jest także solidne wyściółkowanie podłoża u podstawy pnia. Wymaga wysokiej wilgotności powietrza, co można zapewnić poprzez rozpylanie wody na około niej.